Friday 30 October 2009

77. dan

Večeras se spremaju prokeljčići zapečeni u rerni sa malo slaninice, pavlakom i jajima.
Jeste da i ciganin svoga konja hvali, ali ovo je stvaaaarnoooo dobro i prstiće da poližeš skroz.
Oko 650 gr prokeljčica oljuštiš od spoljnih listića i podsečeš im korenčiće (tako da ti ostane oko pola kile), zapušiš sudoperu, dobro izbućkaš u nekoliko voda, staviš u neku zgodnu šerpicu sa malo vode da se prokuvaju u sopstvenom soku (ne soliš ih u ovoj fazi).
U međuvremenu, uzmeš manju posudu razbiješ i umutiš dva jaja, promešaš i sipaš u to jednu kiselu pavlaku od 200 gr, izgnječiš čen belog luka (ako voliš beli luk, a ne mora) i malo posoliš taj "preliv".
Probarene prokeljčiće sipaš u posudu koja će da ide u rernu (ako je vatrostalna staklena stavljaš je u hladnu rernu, pa je tek onda greješ – vreme grejanja se ne računa u ukupno vreme koje treba da provedu u rerni), preliješ prethodno pripremljenim prelivom, posoliš po ukusu i gurneš u rernu da se peče oko 20-ak minuta na oko 200 stepeni (znaš da su gotovi kada ti se zarumene i nasmeše iz rerne ;-).
Po želji možeš da naseckaš sitno oko 50-ak grama mesnate slaninice i da je promešaš sa prokeljčićima (naravno, pre stavljanja u rernu), a možeš i kad izvadiš iz rerne da pospeš sa malo parmezana.
Eto, jednostavno da jednostavnije ne može biti. :-)

2 comments:

  1. odlicno spremljeno.moze bez belog luka

    ReplyDelete
  2. Hvala! Eto tako ti je to kad se igram Mice kuvarice. ;-) Nego, šta ste se svi povampirili pa bojkotujete beli luk? E, prirodni antibiotik i tako to. Nije za bacanje.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Protected by Copyscape Plagiarism Check Tool
Related Posts with Thumbnails