Thursday 11 February 2010

181. dan

Stariji ljudi i dalje kažu milicija, međutim, sada je to arhaično, pa se kaže policija; a da se primetiti da na službenim vozilima "plavih anđela" piše Police.
Međutim, razlika zapravo nije u nazivu, već u suštini odnosa koji je milicija imala prema prestupnicima, izgrednicima i njima sl., i odnosu koji danas policija gaji prema istim takvim.
Demokratija naša nam je donela i tzv. ljudska prava.
Prema tim ljudskim pravima, policija ne sme da bude nasilna, nego ona nasilinika privede, pomazi ga po glavi, zapisnik preda sudu i pusti ga na slobodu da nastavi da krade, prebija i ubija - i time ne ugrožava njegova ljudska prava; tako da je funkcija policije da štiti nasilnika, jer svima je poznato kako sudovi rade.
Milicija je bila u službi države i njen zadatak je bio da poštene građane štiti od nasilnika, a i prema nasilnicima se nasilno ponašala, i oni kao takvi nisu imali nikakva prava, pa samim tim nisu bili blagodareni da nastave da se ponašaju nasilno.
Dakle, policija nasilnike tretira kao žrtve poremećenog društvenog sistema vrednosti, a o žrtvama nasilnika brine kao o trinaestom prasetu.
Milicija je nasilnike tretirala kao nasilnike, a ne kao ljude, dok je pošten svet mogao mirno da spava.

4 comments:

  1. mnogo milicije a malo ljudskih prava i sloboda.

    ReplyDelete
  2. Ako se dobro sećam, nekad se pevalo - milicija trenira strogoću!

    ReplyDelete
  3. Osim naziva iliti zvanja, kako god, nista se sustinski nije promenilo.
    Milicija, Policija Police, Kriminal...
    nema tu neke razlike.

    ReplyDelete
  4. Da objedinim komentar! Pevalo se ljudi, peva se i sada i uvek im je "smrdelo" iz usta. Nije cilj posta bio da favorizujem Miliciju u odnosu na Policiju, nego da podbodem malo. Uvek sam ih doživljala kao one koji rade u dve zapravo identične službe - država vs. kriminal, sa svim "zastavama" ispod kojih su stajali i stoje.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Protected by Copyscape Plagiarism Check Tool
Related Posts with Thumbnails