Monday 8 March 2010

204. - 206. dan

Danas je veče ili sumrak 100-godišnjice pohoda žena u borbi za ravnopravnost polova, slobodu govora, političkog glasa i ekonomskog osamostaljivanja.
Mnogo žena je danas bilo na'vatano na jeftine komplimente, polusvele cvetove i nikad lepše reči o njihovom boljem malo sutra.
Danas je održana čajanka u Skupštini grada Beograda, gde su se okupile sve kao neke super uspešne žene.
I one su sa tih svojih nedostižnih visina raspravljale uz čaj, što smo otmeni ko da smo Englezi, o tome kako je strašno biti žena koja je prevalila 35 godinu u Srbiji.
To je valjda prirodan nastavak čajanki koje je Krkobabić junior uveo u proceduru.
Da neće možda žene koju su raširile noge pred nečijim novčanikom i udale se za nečiji novac, koje su preko ribe napravile karijere, koje su po osnovu partijskih i nepotističkih veza "ostvarene" da nam pričaju o tome šta, kako i zašto?
Ima i izuzetaka, ali ih je malo.
Žao mi je, i moja ženska solidarnost ima razumnih granica.
Pogotovo što večeras na TV B92 deklamuje između ostalog uspešnog četverca i Milka Forcan, Miškovićeva ljubimica.
Da sam na mestu Svetlane Bojković, nikad, ali nikad se u "društvu" Slavice Đukić-Dejanović, Vesne Pešić i Milke Forcan ne bi pojavila na TV ekranu, pa makar to bila i montirana verzija, ko što i jeste.
Ionako nemam nikakvu želju da se pojavim na TV ekranu.
Vesna Pešić upravo govori o diskriminaciji žena a pro po toga što je "načula" (a kao to ne zna?!?!?) da se ženama kao uslov za zaposlenje postavlja da potpišu da neće da rađaju decu, da se udaju u narednih X godina i sl.
S druge strane, u firmi kiparskog poreskog raja Hemslade Trading Ltd. koja je 100% vlasnik Delte Holding se upravo takvi uslovi postavljaju ženama.
A o zahtevanom idolopoklonstvu prema Miškoviću da i ne govorim.
Ako niste imali prilike da čujete do sada ili se uverite do sada, pročitajte ovo.
Ko sretne Miroslava Miškovića (a što nije tako često, jer on sedi u mišjoj rupi) u hodniku centralnog zdanja Delte na Novom Beogradu treba da zastane, da mu se pokloni i da mu se obrati sa: "Dobar dan gospodine predsedniče!"
I ne samo to, svima se postavlja uslov da prilikom potpisivanja Ugovora o radu, potpišu blanko Sporazumni raskid Ugovora o radu i ljudi na to pristaju i o tome se ĆUTI.
Milka Forcan kaže da radi u kompaniji koja nema predrasude prema zapošljavanju žena i da te žene zauzimaju srednje menadžerske pozicije, ali da to nije slučaj u ostalim kompanijama i da lepota nije uslov za tako nešto.
Da tebe, dušo, Mišković nije jebao zbog tvog fizičkog izgleda, teško da bi ti bila ovde gde si danas.
Strašno, strašno, sve su to prazne, uglavnom, političke i populističke priče.
Ovo nije osvešćivanje, ovo je tipično medijsko zatupljivanje, gde jedna obična žena treba da napuni pištolj i da puca sebi u glavu, kada vidi da nije došla nigde, pored svih mogućnosti koje joj ovo društvo "pruža" i da se nada da će joj jednog dana u dalekoj budućnosti biti bolje, ako je smrt ne pretekne.

2 comments:

  1. Opet si u pravu. Bruka, mislim na to okupljanje uspešnih žena. Kad sam pročitala naslov u novinama i videla ko tu učestvuje, nisam mogla da verujem. Bljak! Sve ovo što si rekla o Miškoviću sam čula pre izvesnog vremena od nekih, koji tamo rade. I ćute. Zašto? Pa zato što je manje više, svuda isto, na žalost. U jednoj firmi od 5 zaposlenih, gde sam radila, vlasnika su zvali g.predsednieče! Ladno! Pošto sam mu se ja obraćala krštenim imenom, kao i on meni, prognozirali su mi instant otkaz, Nisam ga dobila, ali sam brzo pokupila pinkle. Dakle, zaključak, nema ga. Nema ni mnogo izbora, pa svako mora da pravi svoj.
    Ali, naglašavam ono sa početka, za uspešne žene(svaka čast Ceci Bijković) - BRUKA!

    ReplyDelete
  2. Dok si ti pisala komentar, ja sedim i razmišljam i nisam više pametna, šta činiti? Dogorelo je, uf, baš je dogorelo. Znaš šta, pitanje je kako početi sa promenom svesti naroda? Razmišljam da je upravo taj servilni mentalitet ostao kao amanet od Turaka. I dok to ne počnemo da menjamo, nema nama prosperiteta. Ne znam šta da ti kažem, osećam se poraženo.
    Jasno je da kao jedna osvešćena osoba nisi imala šta da tražiš u takvom okruženju, ali kao što kažeš gde više nije tako??? Dobar si ti izbor napravila što si se posvetila davanju časova iz engleskog jezika.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Protected by Copyscape Plagiarism Check Tool
Related Posts with Thumbnails